Grip Vakalarında Artış, Mevsim Normallerinde

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, son günlerde hastanelere başvuran hastalarda grip virüslerinin sayısında artış olduğunu açıkladı. COVID-19 vakalarının da devam ettiğini belirten Prof. Dr. Balık, toplum bağışıklığının yüksek olması nedeniyle salgın boyutunda bir COVID-19 dalgası beklemediklerini ifade etti. Nezle virüsleri ve Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) vakalarında da artış gözlemlendiğini belirten Prof. Balık, bu durumun özellikle nüfus hareketliliğinin yoğun olduğu dönemlerde (bayramlar, okulların açılışı, yılbaşı sonrası gibi) beklenen bir durum olduğunu vurguladı. Ancak uzman, grip vakalarındaki artışın mevsim normallerinde olduğunu ve panik yaratacak bir durum olmadığını belirtti. Korunma tedbirlerinin önemine değinen Balık, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın bireysel sorumluluk olduğunu hatırlattı.

Risk Grupları ve Komplikasyonlar

Prof. Dr. Balık, altta yatan hastalığı bulunan kişilerin grip ve diğer viral enfeksiyonlara karşı daha hassas olduğunu ve iyileşme süreçlerinin daha uzun, komplikasyon risklerinin ise daha yüksek olduğunu belirtti. Alerjik astımı, bronşiti, kanseri, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabet gibi rahatsızlıkları olanların risk grubunda yer aldığını ifade eden uzman, bu kişilerin grip belirtileri gösterdiklerinde mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini vurguladı. Nüfus hareketliliğinin artmasıyla insanların birden fazla virüsü arka arkaya kapabildiğini ve bu durumun hastalığın süresini uzatabildiğini söyledi. Ayrıca sinüzit ve zatürre gibi komplikasyonların da hastalığın süresini uzattığını belirtti. Grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotiklerin etkisiz olduğunu hatırlatarak, gereksiz antibiyotik kullanımının tehlikelerine dikkat çekti.

Çocuklar ve Virüslerin Yayılımı

Grip virüslerinin yayılımında çocukların önemli bir rol oynadığını belirten Prof. Dr. Balık, okulların virüslerin yayılmasında önemli merkezler olduğunu vurguladı. Çocukların okullarda birbirlerine kolayca virüs bulaştırdığını ve bunu evlerine taşıyarak ailelerine de bulaştırdığını açıkladı. Bu durumun, toplumdaki hasta sayısını artırarak gereksiz antibiyotik kullanımına da yol açtığını belirtti. Prof. Dr. Balık, yarıyıl tatilinin yaklaşmasıyla birlikte nüfus hareketliliğinin artacağını ve bu durumun enfeksiyonların yayılma riskini artıracağını hatırlattı. Tatile gidildiğinde temas edilen kişilerden alınan virüslerin birbirine aktarılma riskinin yükseleceğini belirtti. Okulların kapanmasıyla birlikte bulaşma oranında bir azalma beklendiğini sözlerine ekledi.

Antibiyotik Kullanımının Yanlışları

Prof. Dr. Balık, grip ve diğer viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin etkisiz olduğunu tekrarlayarak, gereksiz antibiyotik kullanımının ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Antibiyotiklerin bakteri enfeksiyonlarına karşı etkili olduğunu, ancak virüsleri öldürmediğini hatırlattı. Gereksiz antibiyotik kullanımının antibiyotik direncinin artmasına ve gelecekte daha ciddi enfeksiyonlarla mücadelede zorluk yaşanmasına neden olabileceğini belirtti. Türkiye'nin Avrupa'da gereksiz antibiyotik kullanımında en önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirterek bu konuda farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti. Ebeveynleri, çocuklarına antibiyotik vermeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları ve bakteriyel enfeksiyon olup olmadığından emin olmaları konusunda uyardı.